Behandlinger og vejledninger

Vi foretager en lang række undersøgelser og relaterede operationer, se nedenstående 

Åbningstider
kl. 8:00 - 15:45

Telefon i hverdage
kl. 08.30 - 12.00
kl. 13.00 - 14.30

Telefonen kan være lukket enkelte eftermiddage

For tidsbestilling ring:
45 88 42 42

Koloskopi med Toilax- og Picoprepudrensning

 

Beskrivelse af undersøgelsen:

De skal have udført koloskopi (kikkertundersøgelse af tyktarmen). Ved koloskopi undersøges rektum (endetarmen) og colon (tyktarmen). Under undersøgelsen kan der, hvis det skønnes nødvendigt, tages biopsier (vævsprøver) eller fjernes polypper. Begge dele er smertefri.

Vejledning:

Inden undersøgelsen:

For at kunne udføre koloskopi tilfredsstillende er det nødvendigt, at tarmen er så godt udtømt som muligt, og De bør derfor følge denne vejledning nøje.

Udrensningsvejledning:

I de fra klinikken eller apoteket udleverede æsker med Toilax og Picoprep findes 4 stk. Toilax, 1 klysma(Toilax) og 2 breve med udrensningspulver. Klysmaet skal ikke bruges.
Udrensningen starter 2 dage før undersøgelsen. De skal 2 dage før undersøgelsen tage 2 Toilax kl. 18.
Dagen før undersøgelsen skal de kl. 8 om morgenen tage de 2 næste Toilax og ca. kl. 20 indtage det ene Picopreppulver, som opløses i 1,5 dl vand. Næste Picopreppulver skal indtages ca. 6 timer før undersøgelsen ligeledes opløst i 1,5 dl vand.
Bemærk, at De efter indtagelsen af Picoprep ikke skal drikke væske i den efterfølgende time, herefter skal De så længe, der er virkning af Picoprep, indtage mindst 250 ml/2,5 dl væske i timen dog ikke efter sengetid, kun hvis De alligevel er oppe/på toilettet. De skal ikke indtage væske fra 2 timer før de møder i klinikken til undersøgelsen.
Endvidere skal De sørge for at være i nærheden af et toilet resten af dagen/natten, når De er gået i gang med udrensningen.

Kost:

Fra 3 dage før undersøgelsen er det vigtigt, at De ikke spiser grov og fiberrigkost og slet ikke spiser brød med kerner, rå grøntsager og frugt. De må kun indtage let fordøjelig kost fx fisk, kogt kylling, ris, pasta, skyr, drikkeyoghurt, yoghurt og hvidt brød med fx leverpostej, skinke, skinkesalat, spegepølse, kødpålæg, æg og ost.
Dagen før undersøgelsen og på undersøgelsesdagen må De kun indtage flydende kost i form af klare væsker. Det kan fx være: Juice uden frugtkød, vand, saftevand, te, kaffe, sodavand, klare supper uden fyld, bouillon, hvidvin og øl.

Kost Udrensning
Dag 3 før undersøgelse Ingen grov kost* Ingen
Dag 2 før undersøgelse Ingen grov kost* 2 Toilax kl. 18
Dag 1 før undersøgelse Kun flydende kost** 2 Toilax kl. 8
Picopreppulver kl. 20
Undersøgelsesdagen Flydende kost fortsat.
2 timer før undersøgelsen:
Stop flydende kost/væskeindtag
Picopreppulver 6 timer før undersøgelsen

*Ingen brød med kerner, ingen rå grøntsager og frugt. Gerne letfordøjelig kost: f.eks. fisk, kogt kylling, ris, pasta, skyr, drikkeyogurt, hvidt brød, kødpålæg og ost.

**Klare væsker. F.eks. juice uden frugtkød, vand, saftevand, te, kaffe, sodavand, klare supper uden fyld, bouillon, hvidvin og øl.

Medicin:

De kan hjemmefra, 2 timer før undersøgelsen, tage 2 stk. Panodil á 500 mg og 2 stk. Ipren á 200 mg.
De må tage Deres medicin som De plejer. Undgå dog at tage jernmedicin 3 dage inden under-søgelsen, idet jern kan give sortmisfarvning af slimhinden og mistolkes som gammel blødning.
Hvis De får blodfortyndende medicin og det ved tidsbestillingen ikke er aftalt, hvorledes De skal pausere og om De skal pausere, bedes De venligst kontakte klinikken og aftale nærmere.

Undersøgelsen:

Ved koloskopi føres en tynd bøjelig plastikslange med indbygget tv-kamera op igennem tyktarmen. Under undersøgelsen pustes der luft ind i tarmen for at udvide denne således, at hele tarmen kan ses igennem. I starten af undersøgelsen vil De ligge på Deres venstre side, men ofte er det nødvendigt at De vender Dem på ryggen ca. midtvejs under undersøgelsen.
Undersøgelsen tager normalt ca. 15-30 minutter. Pga. luftspænding kan koloskopi opleves ubehagelig og give koliksmerter. Komplikationer til koloskopi er sjældne. Hvis der er taget biopsier eller fjernet polypper, kan der opstå blødning, hvilken dog oftest er ubetydelig og overgående. Ekstremt sjældent kan der opstå perforation (hul) på tarmen, hvilket vil medføre voldsomme mavesmerter og feber. Får De efter undersøgelsen tegn på dette, skal De umiddelbart komme i klinikken eller kontakter 1813.
Hvis der er taget vævsprøver eller fjernet polypper under undersøgelsen, vil der normalt foreligge et svar på disse prøver efter ca. 7-10 dage, hvor De kan ringe om svaret.